Как работи

Какво е термопомпа и как работи?

 

Термопомпата е електрическо устройство, което извлича топлина от едно място и го прехвърля на друго. Термопомпата не е нова технология, тя е била използвана в Канада и в целия свят в продължение на десетилетия. Технологията се прилага в хладилници и климатици.

Термопомпите предават топлината чрез циркулиране на вещество, наречено хладилен агент през един цикъл на изпарение и кондензация. Компресорът напомпва фреона между два топлообменника. В една серпентина, хладилния агент се изпарява при ниско налягане и поглъща топлина от околната среда. След това хладилния агент се пресова на път към другия топлообменник, където кондензира при високо налягане. В този момент, той изпуска топлината, което е абсорбирал по-рано в цикъла.

Хладилници и са двата пример за термопомпи, работещи само в режим на охлаждане. Хладилник е по същество изолиран кутия със система за топлинна помпа, свързана към него. Серпентината на изпарителя се намира във вътрешността на кутията, обикновено във фризера. Топлинната енергия се абсорбира от това място и да се прехвърлят извън, обикновено зад или под него, където се намира топлообменника на кондензатора.

Цикълът на термопомпа е напълно обратимо и термопомпи могат да предоставят целогодишно контрол на климата вив вашия дом или офис – отопление през зимата и охлаждане през лятото. Тъй като земята и въздуха отвън винаги съдържа известно количество топлина, термопомпа могат да доставят топлинна енергия за една къща, дори в студените зимни дни. В действителност при температура на въздуха -18 ° C съдържа около 85 процента от топлината, което се съдържа в 21 ° C.

Share